Controale realizate de ANPC pentru produsele din peste
02.05.2015 21:56
Avand in vedere consumul traditional de peste cu ocazia Sarbatorilor de Florii, in perioada 24-31.03.2015, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat o actiune tematica de control pentru a verifica modul in care se respecta prevederile legale privind protectia consumatorilor referitoare la conformitatea, prezentarea, publicitatea si modul de comercializare a pestelui, preparatelor din peste preambalate si conservelor din peste.
- Au fost controlati 547 operatori economici, constatandu-se abateri la un numar de 346 (~64%) de la prevederile legale, referitoare la conformitatea, prezentarea, publicitatea si modul de comercializare a produselor;
- A fost verificata o cantitate de cca. 32 tone de peste, preparate si conserve din peste, din care circa 5,8 tone (18%) nu indeplineau prevederile actelor normative in vigoare.
Masuri:
- oprirea temporara de la comercializare a unei cantitati de 3.994 kg de peste, preparate si conserve din peste, in valoare de 64.901 lei, pana la remedierea neconformitatilor constatate;
- oprirea definitiva de la comercializare a 171 kg de peste, in valoare de 3.692 lei, care afectau interesul economic al consumatorilor sau care prezentau data durabilitatii minimale depasita;
- aplicarea a 368 sanctiuni contraventionale constand in 215 amenzi contraventionale insumand 675.100 lei si 153 avertismente, pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.
Principalele abateri constatate:
- nerespectarea conformitatii si calitatii pestelui si a produselor din peste: peste cu modificari organoleptice privind aspectul, mirosul si culoarea; produse cu arsuri de congelare; conserve de peste, al caror procent de peste era mai mic decat cel impus de lege; peste congelat cu acumulari de gheata in ambalaj; neincadrarea in cantitatea neta declarata; produse comercializate in afara datei durabilitatii minimale sau in ambalaje deteriorate.
- nerespectarea conditiilor de depozitare si pastrare
- lipsa informatiilor oferite consumatorilor:lipsa elementelor de identificare si caracterizare, etichete incorecte sau incomplete, folosirea de denumire care puteau induce in eroare consumatorii, neinscrierea pe eticheta sau ambalaj a metodei de productie „capturat”sau „de crescatorie”, lipsa traducerilor, etichete ilizibile, sterse, lipsa denumirii produselor sau a inscrierii datei durabilitatii minimale.
- Abateri privind afisarea preturilor
Marius Alexandru Dunca, Presedinte ANPC:”Sfatuiesc consumatorii sa acorde o atentie sporita atunci cand cumpara peste sau produse din peste. O simpla analiza a aspectului produsului poate indica faptul ca produsul este proaspat. Nu achizitionati produsele la care suprafata este mazguita, lipicioasa, deshidratata, produse cu miros si culoare modificate. Orice neregula va fi sanctionata, iar controalele ANPC vor continua.”
Abateri constatate:
I. CONFORMITATEA SI CALITATEA PRODUSELOR COMERCIALIZATE
1.1. Comercializarea de produse neconforme
1.1.1. jud. Cluj- pastrav intreg eviscerat, congelat, care prezenta modificari organoleptice privind aspectul si culoarea.
- jud. Sibiu- „medalion de somon” care prezenta arsuri de congelare.
- jud.Vaslui- diferite specii de peste(caras, biban, platica, fitofag) care erau expuse in stare congelata, iar la examinarea directa, dupa decongelare, prezenta viscere autolizate, carnea se desprindea usor de pe oase.
- Bucuresti- icre crap vrac cu modificari organoleptice evidente de miros si culoare.
1.1.2. Caracteristici calitative neconforme
Produse care nu se incadrau in prevederile legale privind stabilirea normelor comune de comercializare pentru conservele de sardine.
- jud. Cluj- conservele “Sardine in ulei vegetal”, care aveau declarat 60% sardine, in loc de 70%; conservele de „Sardine in sos tomat”- 60% sardine, in loc de min. 65%; conserve „Sardine file in ulei de floarea soarelui”, care aveau declarat continutul de sardine 65%, in loc de min.70% si conserva de “Sardine in suc propriu si ulei vegetal” cu continutul de sardine declarat 50%, in loc de min.70%.
- Bucuresti- file pangasius congelat, preambalat, cu acumulare cantitativa de gheata in ambalaj.
1.1.3. Neincadrarea in cantitatea neta declarata
-jud. Constanta-„Creveti decorticati”, vrac, congelat, tara de origine China, pe a carui eticheta se declara glazura „20%”, iar in urma analizelor de laborator s-a determinat 38,5% glazura(confirmat de Larex).
-jud. Ilfov- „File de Cod”, 1 kg, produs congelat, glazurat, la care, in urma analizelor de laborator s-a constatat o lipsa la cantitatea neta de 50g (Larex).
1.2. Comercializarea produselor in afara datei durabilitatii minimale/ datei limita de consum declarata de producatori
- jud.Cluj- macrou marinat, expirat de 6 zile.
- jud.Covasna- file de cod congelat, produs in Norvegia, cu data durabilitatii minimale depasita din 19.02.2015.
- jud.Prahova- pastrav refrigerat la care data durabilitatii minimale era depasita de 2 zile.
-jud. Galati- crochete de peste congelate, care erau expirate din 12.02.2015; icre hering cu data expirarii 20.03.2015.
-jud. Vaslui- Macrou marinat expirat de 17 zile.
- Bucuresti- scrumbie cu data limita de consum depasita, asa cum a rezultat din documentele de aprovizionare a produsului.
1.3. Abateri privind starea ambalajelor
- jud. Arad- file de pangasius, avand ambalajul deteriorat, neasigarandu-se etanseitatea produselor.
- jud. Cluj- File macrou cu ambalaje deteriorate, rupte din cauza manipularii produselor.
II. Nerespectarea conditiilor de depozitare si expunere la comercializare
-jud.Prahova- produse congelate care erau depozitate la o temperatura de -4 grade Celsius, fata de prevazut -18 grade Celsius.
- jud.Cluj- peste congelat, care nu era pastrat la temperatura declarata de producator.
-jud. Neamt- hering sarat in vid, ambalat in pungi de polietilena, care era depozitat/expus la comecializare la temperatura mediului ambiant in loc de temperatura prescrisa de producator (de la -3 la -18 ˚C); macrou afumat, carnati somon afumat, file somon afumat, somon afumat portii in vrac, Sprot afumat, la care nu se respectau conditiile de depozitare– expunere impuse de producator, respectiv ( 0-4˚) sau ( 0-7˚), fiind pastrate la temperatura mediului ambiant.
- jud.Mehedinti- macrou si baby hering in acelasi agregat frigorific cu produse din carne, la care lipsea graficul de inregistrare a temperaturii.
III. ABATERI PRIVIND INFORMAREA CONSUMATORILOR
Peste 14 % din cantitatea controlata prezenta abateri de la prevederile legale privind informarea consumatorilor
3.1. Lipsa elementelor de identificare-caracterizare
-jud. Timis- peste congelat, diverse sortimente
-jud. Dambovita- macrou congelat, trunchi de merluciu congelat, baby hering congelat, cod congelat si hering.
-jud.Mures- trunchi merlucius congelat si ambalat in unitate fara etichete cu elemente de identificare si caracterizere: denumire producator, data durabilitatii minimale, conditii de pastrare, precum si avertismentul „a nu se recongela dupa decongelare”.
-jud.Teleorman- peste congelat (macrou, sprot, pangasius, cod, cap de somon, merluciu), care nu erau insotite de etichete cu elementele de identificare si caracterizare.
-jud. Calarasi- caserole cu icre crap fara elemente de identificare –caracterizare /eticheta de produs.
- jud.Gorj- macrou, pe eticheta caruia se mentiona doar „peste”, produsul nefiind insotit de elemente de identificare: denumire produs, tara de origine , distribuitor etc.
3.2. Utilizarea de denumiri improprii menite a induce in eroare consumatorii
- jud.Vaslui- hering sarat sub denumirea de Scrumbie sarata.
-jud. Bihor- conserve de “Sardine in ulei”, care aveau mentionat pe ambalaj “peste sprot”.
-Bucuresti- „file crap Novac” sub denumirea incorecta de „file crap de Dunare”; crap - acvacultura sub denumirea incorecta de „crap romanesc de Dunare”; crap proaspat- origine Grecia, sub denumirea de incorecta de „crap salbatic”.
3.3. Etichete incorecte sau incomplete, fara mentionarea tuturor ingredientelor
-jud.Hunedoara- conserva macrou file in ulei, care nu aveau specificat continutul de peste.
- jud. Cluj- macrou in sos tomat si file de hering in sos de ciuperci, fara a avea mentionat continutul de peste.
-jud. Alba- pangasius, fileuri congelate, preambalate la 900 g/buc, avand pe eticheta mentionata „cantitatea neta(fara glazura) 900 g ” si „cantitatea bruta(cu glazura) 720 g”.
-jud. Cluj- ton in ulei de floarea soarelui preambalat la 120g, vidat, pe eticheta caruia se mentiona atat masa neta, cat si masa de peste ca fiind de 120g, desi din documentele prezentate rezulta faptul ca masa de peste era mai mica.
-jud. Bistrita-Nasaud- pastrav, provenienta Turcia, cutii de 5 kg, pe ambalajul caruia nu aparea inscrisa denumirea speciei de peste.
-jud. Brasov- baby hering, preambalat, congelat, care nu avea inscris continutul de glazura, acesta fiind un produs glazurat.
-jud. Neamt- file merlucius congelat, fara a indica procentul de glazura.
-jud. Braila- conserve de ton maruntit in ulei vegetal si saramura, cu elemente de identificare incomplete privind ingredientele, respectiv procentul de ulei vegetal continut, desi este mentionat in denumirea sub care se comercializeaza produsul.
-jud.Vaslui- sprot marinat, care continea morcov si diferite condimente, fara ca aceste ingrediente sa fie mentionate in lista ingredientelor.
-jud. Suceava- merlucius, congelat, ambalat in pungi de 1 kg, fara a avea inscris pe ambalaj/eticheta avertismentul „ a nu se recongela dupa decongelare”.
-jud. Mures- pastrav congelat cu informatii incomplete, lipsind inscrierea datei durabilitatii minimale si a sintagmei „a nu se recongela dupa decongelare”.
3.4. Neinscrierea datei durabilitatii minimale pe eticheta produselor preambalate
Jud. Galati- peste comercializat fara indicarea datei limita de consum/ datei durabilitatii minimale (sprot sarat, șprot afumat, hering ambalat in magazin de comercializat in caserole de diferite dimensiuni pentru care se mentiona pe eticheta doar data ambalarii).
jud.Mehedinti- cod argintiu, la care data durabilitatii minimale era inscrisa sub forma „valabilitate 2 ani de la data productiei”, fara mentionarea acesteia.
3.5. Lipsa denumirii si sediului producatorului sau ale ambalatorului sau distribuitorului inregistrat in Uniunea Europeana, respectiv ale importatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Romania in cazul produselor provenite din tari din afara Uniunii Europene: jud. Vrancea (macrou congelat si baby hering, provenienta Danemarca, respectiv Polonia); jud. Mehedinti (macrou, tara de origine Norvegia, „boga congelat”, tara de origine Spania; jud. Vaslui, macrou congelat si sprot marinat, fara a mentiona informatiile privind adresa si sediul acestuia.
3.6. Lipsa traducerii in limba romana a informatiilor de pe etichete: jud.Alba, Gorj Calarasi, Vrancea.
Jud. Calarasi- conserve de macrou(provenienta Turcia), creveti si fructe de mare (provenienta Danemarca), fara ca elementele de identificare –caracterizare sa fie traduse in limba romana.
Jud. Satu-Mare- salata ton, fara a avea inscrisa denumirea produsului si a listei ingredientelor in limba romana.
jud.Bihor- produse din peste achizitionate din Ungaria, fara traducere in limba romana a elementelor de identificare si caracterizare.
3.7. Neinscrierea pe eticheta sau ambalaj a metodei de productie („capturat”... sau „capturat in ape dulci” sau „de crescatorie”) si/sau a zonei de captura, contrar prevederilor legale.
jud.Mehedinti- macrou (tara de origine Norvegia) si boga congelat;
jud. Dolj- peste crap;
Bucuresti- pastrav si caras, proaspat; crap proaspat, fara a se afisa originea si modul de prindere (captura).
jud.Olt- peste proaspat(fitofag si crap), fara informarea consumatorilor pe eticheta produsului asupra provenientei acestuia (acvacultura sau pescuit).
3.9. Neinscrierea pe eticheta sau ambalaj a zonei in care produsul a fost capturat sau crescut si categoria de unealta de pescuit utilizata la capturarea pestilor, contrar prevederilor legale.
jud.Bihor- macrou congelat, care nu avea mentionata unealta de pescuit utilizata la capturare; peste proaspat sau congelat pentru care nu informau cu privire la specia de peste si originea - zona in care a fost capturat, unealta care a fost utilizata pentru capturare.
3.10. Neafisarea denumirii produsului si/sau a datei durabilitatii minimale/datei limita de consum
- jud.Mehedinti(sprot sarat si sprot afumat);
-jud. Hunedoara(produsele congelate, vrac: Trunchi merluciu, file cod, file pangasius, macrou, rondele somon, pastrav eviscerat, somon intreg, congelat);
-jud.Covasna (pastrav congelat);
-jud.Calarasi (peste indigen si marin, vrac);
-jud. Tulcea (stiuca sarata).
3.11. Inscrierea informatiilor cu caractere mici, greu vizibile
-jud. Cluj- eticheta autocolanta cu pretul lipita peste celelalte inscrisuri, acoperind unele elemente de identificare- caracterizare mentionate pe etichetele produselor.
-jud. Mehedinti- etichete umezite, cu elemente de identificare caracterizare partial sterse, greu vizibile s-a constatat la „batoane de peste pane” tara de origine Estonia.
IV. ABATERI PRIVIND AFISAREA PRETURILOR
- 21% dintre operatorii economici controlati prezentau abateri.
V. Practici incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii.
Jud. Cluj- salata de icre Hering cu ceapa, 140 g, la pretul de 3,99 lei, iar la pachet promotional „3 la pret de 2” la pretul de 8,99 lei, fața de 7,98 lei inducand in eroare consumatorii.
jud.Harghita- diferente intre pretul la raft si cel de la casa- macrou congelat, ambalat individual in pachete. S-au cantarit 2 pachete: 1 pachet avea cantitatea neta 1,44 kg si pretul/pachet de 7,49 lei, iar la casa s-a taxat suma de 10,8 lei. Cel de-al doilea pachet avea cantitatea neta de 1,64 kg si pret/pachet 9,99 lei, iar la casa s-a taxat suma de16,42 lei.
Jud. Braila- lipsa mentionarii perioadei in care sunt valabile ofertele semnalizate; medalion de somon, file de salau de NIL si caras pe ale caror etichete se mentiona cu litere contrastante „MAI IEFTIN CA ORIUNDE”, informatie care nu era insotita de precizari privind existenta unui regulament, aria de cuprindere a tipului de magazine la care face referire utilizand expresia „ORIUNDE”.
Jud.Bacau- merlucius, cod, macrou, file biban, fara a avea afisat la raft pretul nou langa pretul vechi taiat, lipsind informarea cu privire la desfasurarea Programului „0 % ADAOS COMERCIAL” si a datei de incepere a ofertei.
VI. Alte abateri
Neafiaarea denumirii firmei, codului unic de inregistrare si/sau orarul de functionare Neafisarea plachetei TELEFONUL CONSUMATORULUI.
Utilizarea de mijloace de cantarire ce nu erau verificate
Lipsa afisarii certificatului de inregistrare la registrul comertului din care sa reiasa obiectul de activitate
SFATURI PENTRU CONSUMATORI
- La cumpararea pestelui si produselor din peste proaspete(refrigerate/congelate) acordati o atentie deosebita aspectului exterior al produsului pentru a va forma o prima apreciere asupra gradului de prospetime a produsului;
- Nu achizitionati produsele la care suprafata este mazguita, lipicioasa, deshidratata, cu pete de mucegai, produse cu miros si culoare modificate, aspect de vechi etc.;
- Urmariti modul de etichetare a pestelui si produselor din peste si nu cumparati produse preambalate neetichetate;
- Refuzati sa cumparati peste si produse din peste pentru care aveti indoieli privind gradul de prospetime, calitatea si modul de informare prin etichetare;
- Refuzati sa cumparati peste si produse din peste preambalate pe ale caror etichete nu este inscrisa data durabilitatii minimale/ data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita;
- La cumpararea pestelui si produselor din peste, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
- Nu cumparati peste si produse din peste din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.